Sunday, October 14, 2007

Ο αλήτης και η απίστευτη μανία του με το αλάτι




Άλλο ένα κυριακάτικο πρωινό που κατάφερε να κρυφτεί στο μεγαλόψυχο Σάββατο ξεκινά. Ομολογουμένως η μέρα δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Έχοντας χάσει τον αγαπημένο σου θείο προ πενθημέρου, ξυπνάς λούτσα στον ιδρώτα από ένα γαμημένο εφιάλτη στον οποίο κλασσικά έχεις χάσει τον πατέρα ή την μάνα σου. Ο θάλαμος ροχαλίζει στον απαλό ρυθμό του ράδιο αρβύλα, ο θαλαμοφύλακας έχει λιποθυμήσει πάνω από κάτι τσοντοπεριοδικά με αυτοκίνητα, εσύ περπατάς σε κατάσταση σοκ και προσπαθείς να ηρεμήσεις από ένα τόσο έντονο όνειρο. Και εκεί, εμφανίζεται η σωτηρία, εκεί είναι που τρυπώνει η ματαιοδοξία σου και σε καθησυχάζει : "Δεν έπαθε και τίποτα ο άνθρωπος, απλά πέθανε. Συμβαίνει σε όλους." .


Εφόσον πλέον κατά το σύνταγμα, δεν είμαι πλέον πολίτης αλλά στρατιώτης, είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μια πιο μιλιταριστική αποψη των πραγμάτων. Ο κύκλος είναι κάτι το απαγορευμένο στον στρατό καθώς και οι καμπύλες, αφού την πρωτοκαθεδρία έχουν αναλάβει οι ευθείες, τα τετράγωνα και τα ορθογώνια. Νιώθεις την παλαιά φρουρά να εγκαταλείπει, τον χρόνο να τελειώνει και μέρα με την μέρα οι ευθύνες να έρχονται όλο και πιο γρήγορα. Πράγματα που νόμιζες οτι θα σου λείψουν, ούτε καν περνάνε για μια καλημέρα από την χειμαρρώδη σκέψη σου, ενώ άλλα πράγματα που ποτέ δεν σκέφτηκες παλιά, φαντάζουν οξυγονό στα πνευμόνια σου. Τέσπα πολύ το κούρασα με το πλέον ρέτρο πεσιμιστικό μοτίβο του φαντάρου και φτάνω στην ουσία του ζητήματος. Ο θάνατος είναι η επισφράγιση της ειρωνίας της φύσης. Είναι η καλοστημένη φάρσα του Θεού που πάντα δεν χορταίνει να κάνει. Οι δημιουργίες σου, οι σκέψεις σου, το είναι σου παραδίδεται στο σύμπαν χωρίς καν μερικές φορές να προλάβεις να αφήσεις παρακαταθήκη. Αλλά κακά τα ψέματα. Πέθανες, οπότε ή δεν υπάρχεις ή κάνεις παρεά στον Έλβις. Και επειδή ο Έλβις τα σπάει, ε εντάξει να σας πω το κρίμα μου και εγώ με τον Έλβις θα έμενα. Και στις δύο περιπτώσεις, εμπάσει περιπτώσει δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά τι έχει απογίνει τούτο το μάταιο πλανητίδιο και οι εμπρηστές που ονομάζονται γήινοι.


Δεν σε ενδιαφέρει οι κουβέντες που ακούγονται απο φίλους και συγγενείς την στιγμή που η μάνα (πουτάνα;) γη σε δέχεται στην ΠΑΝΤΑ παγωμένη αγκαλιά της. Δεν σε ενδιαφέρει σε ποια σελίδα του βιβλιού έμεινες, την τηλεόραση που άφησες ανοιχτή, που σκατά παράτησες τις πιτζάμες σου, την μικρόλεηλασία των προσωπικών σου αντικειμένων, κυρίως απο δευτερής γενιάς απογόνους. Η καρέκλα στο σαλόνι θα αλλαχτεί γιατι ακόμα σε θυμίζει, το αμάξι σου ε καιρός ήταν να αλλαχτεί. Ο καθρέφτης ποτέ δεν θα σε ξαναδεί, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου θα γίνει παιχνίδι του εγγονού σου. Τα βιβλία σου θα τα φάει η ανακύκλωση και η μουσική σου θα ακουστεί καμια δυό φορές, έτσι για να ακούσουν τι άκουγες. Μια που πλέον, η στάθμη της χρησιμότητας σου στον κόσμο δεν ξεπερνάει το πτώμα του φίλτατοθ πρεζονιού που πέθανε μια Τετάρτη και το παρκάραν στο νεκροτομείο, έχεις πλέον αποφασίσει ότι εισαι πολύ γενναιόδωρος και τα σκουλίκια, ε κάπως πρέπει να ζήσουν και αυτά. Τα ρούχα σου φυσικά είναι περιττά και δίνονται σε χρόνο dt, αφού σε έχουν ντύσει με κουστουμάκι, ότι πρέπει για την περίσταση. Ρακέτες του πινγκ πονγκ, μπιχλιμπίδια που σου φαινόντουσαν αστεία στοιβάζονται σε κούτες. Μετακομίζεις ουσιαστικά χωρίς να χρείαζεται καν να έχεις κλείσει καινούριο σπιτι. Απο μακριά φαντάζει σχεδόν μποεμ. Γενικά έχει πλάκα το σκηνικό, εάν εξαιρέσεις αυτό το εμετικό άρωμα λιβανιού. Όλα σε θυμίζουν (είναι κρίμα πως έχει ταυτιστεί με την ερωτική απογοήτευση αυτή η μεγαλειώδης έκφραση - σκατά στους κλάψες).Και ότι σε θυμίζει πονάει.

Αφιερωμένο στους πραγματικούς ταξιδιώτες του διαστήματος.

See you again space cowboys.


4 comments:

Anonymous said...

akoma de piga to psp re mlk! eimai o xeiroteros mpastardos tou kosmou rozaka mou. Alla akoma de katevika kentro re.

Anonymous said...

to na zeis einai duskolo. o thanatos einai to mono eukolo. tha mou peis vevaia oti auto einai asxeto ti stigmi pou to post apodikniei tin mataiotita tou na zeis afou ola pane xamena. giati omos den tinazoume oloi ta muala mas ston aera? giati den paraitoumaste apo ti zoi? mallon giati niothoume kai skeftomaste (gamo to kerato mou). kai i logiki mas krataei apo ta mallia kai mas sernei mexri to telos... auta (epeidi eisai megalo tzimani elpizo na katalaves poios eimai)

Anonymous said...

Ο άνεμος φυσούσε ασταμάτητα και όμως τίποτα δεν κινούταν. Ακόμα και η γη ήταν τόσο στεγνή που δεν υπήρχε χώμα να σηκώσει. Το μόνο που στεκόταν στο νεκρό τοπίο ήταν ενα ξερό δέντρο. Γυμνό από φύλλα, νεκρό από ζωή έστεκε σαν η τελευταία απόδειξη ότι κάποτε υπήρχε ζωη σε αυτό το μέρος.
Και όμως κάτω από το δέντρο κείτονταν ένα κοριτσάκι. Τα ελάχιστα ρούχα που είχαν απομείνει πάνω της αποκάλυπταν το δέρμα της, τόσο χλωμό που έκανε αντίθεση με το μουντο σκηνικό.
Τα μάτια της, κλειστά για αιώνες, ξαφνικά άνοιξαν. Ο άνεμος είχε σταματήσει. Ανασηκώθηκε και κοίταξε. Στον ορίζονται περπατούσε μία σκοτεινή μορφή. Ο χρόνος φαινόταν να έχει σταματήσει αλλά η φιγούρα πλησίαζε. Όταν τελικά έφτασε, σταμάτησε μπροστά στο κοριτσάκι και ρώτησε:
- "Πόσο καιρό είσαι εδώ μικρή?"
Το κοριτσάκι απλά συνέχιζε να τον κοιτάζει. Συνέχιζε να τον κοιτάει και αυτός συνέχισε να στέκεται μπροστά της. Έμειναν να κοιτάζουν ο ένας τον άλλο. Αν ο χρόνος δεν είχε σταματήσει θα είχαν περάσει χρόνια. Σε κάποια στιγμή το κοριτσάκι σηκώθηκε και αγκάλιασε τον άντρα.
- "Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος εδώ πέρα. Σου ζητώ συγνώμη.", και με αυτά τα λόγια την πήρε από το χέρι και φύγανε.

Anonymous said...

May the Force be with us.