Monday, January 08, 2007

Μια παραδοσιακή εκδρομή

Back in black, που θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι AC/DC, από τον πολύ όμορφο αλλά και υπερβολικά trendy παλαιό Άγιο Αθανάσιο, ένα παλιό χωριό κοντά στο Καιμακτσαλάν. Δυστυχώς για εμάς, ευτυχώς για τα αμάξια μας, το χιόνι ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι θερμοκρασίες χαμηλές μεν αλλά σε ανθρώπινα επίπεδα. Το χωριό όμορφο, αν και οι παραδοσιακοί λίθινοι οικισμοί σε συνδυασμό με την σωρεία των παραδοσιακών Χ5 και των Land Rover, ομολογουμένως ήταν λίγο αστείο θέαμα. Παρόλο τον στρατό των νεόπλουτων επίδοξων σκιέρ, το κλίμα της παρέας σε συνδυασμό με το πανέμορφο παραδοσιακό σπίτι της Κατερίνας ήταν αρκετά για να περάσουμε ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο. Επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό Νυμφαίο, ένα πραγματικά πανέμορφο χωριό, ειδικά τώρα που ήταν χιονοστολισμένο. Δυστυχώς λόγω χειμερίας νάρκης δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε τις διάσημες παραδοσιακές Αρκούδες του Αρκτούρου, και αντ’ αυτού, προτιμήσαμε να πιούμε ένα καφέ, οπού και λούστικα ένα παραδοσιακό χυμό πορτοκάλι. Την επόμενη μέρα τα παιδιά ανέβηκαν στο χιονοδρομικό, και εγώ μη ξέροντας σκι αλλά και για να προλάβω την γιορτή του Πατρός μου, αναχώρησα για την παραδοσιακή Θεσσαλονίκη.

Και η ερώτηση μου για το φιλοθεάμων κοινό είναι η εξής : γουατ δε ΦΑΚ ις παράδοση ιν άουρ ντέιζ ; Δηλαδή ποιος είναι ο παράγοντας που ορίζει τον βαθμό που είναι παραδοσιακό κάτι ; Πόσο απείραχτο και παρθένο πρέπει να είναι ένα μέρος για να θεωρείται παραδοσιακό; Σίγουρα ένα χωριό χωρίς αυτοκίνητα και τσούρμο υπερκαλλωπισμένων νεανίδων με γόβες στο λασπωμένο λιθόδρομο, συνοδευμένες από ζεν πρεμιέρ με μάσκες σκι στο κεφάλι μιλώντας για τα κατορθώματα τους στο σκι. Ως σοβαρός Έλληνας οδηγός, ξεκίνησα την πορεία μου για το μικρό χωριουδάκι, χωρίς χάρτη φυσικά. Απότοκο της εξυπνάδας μου ; Να χαθούμε 3-4 φορές και να κάνουμε ένα τουρ στα ελληνικά χωριά. Πέρασα μέσα από ένα χωριό (Παναγίτσα αν θυμάμαι καλά) που τύχαινε να έχει μαζευτεί για την καθιερωμένη λειτουργία των Θεοφανείων. Χαμηλές παλιές μονοκατοικίες, ελάχιστα παιδιά, παγωμένοι μικροί δρόμοι, πολλοί ηλικιωμένοι, ελάχιστα αυτοκίνητα, νεκρική ησυχία, λες και ο Θεός δεν πέρασε ποτέ από εκεί. Ένα πραγματικά παραδοσιακό χωριό, σκατοχώρι στα Νέα Ελληνικά, που πραγματικά δεν είχε ούτε περίεργα κρασιά, ούτε μαβιά φασόλια, ούτε γλυκά του κουταλιού, ούτε γλυκές χυλοπίτες, ούτε χοροπηδηχτές μπάμιες. Εκεί πιστεύω έγκειται η μαγεία του συγκεκριμένου χωριού : στο γεγονός ότι ο χρόνος το ξέχασε, ότι ποτέ δεν πρόκειται να δουν ένα έργο που θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του χωριού, ότι η μοναδική προεκλογική δήλωση κάποιου υποψήφιου δημάρχου (αν και θα προτιμούσα να την λέξη κοινοτάρχης) είναι να μην αλλάξει τιποτα απολύτως.

Προσωπική άποψη : Δεν γίνεται να βγάζεις την παράδοση στο σφυρί, να πουλάς παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και λίγο παραδίπλα να έχει μια παραδοσιακή καφετερια, που να έχει Johnny Blue στην παραδοσιακή τιμή των 200 ευρώ (ή 40 ευρώ το ποτήρι) και λίγο πιο πέρα να έχει παραδοσιακό μαγαζάκι με είδη σκι, για τους παραδοσιακούς πάντα. Η παράδοση είναι κάτι το undergroung, κάτι το cult, που ο χρόνος ή δεν ενδιαφέρεται ή δεν τολμάει να ακουμπήσει. Δεν γίνεται να έχεις την απαίτηση να κρατήσεις τον παραδοσιακό χαρακτήρα ενός χωριού κρατώντας μόνο, πχ τα σπίτια όπως ήταν παλαιότερα, ή να κρατήσεις τους κατσικόδρομους απείραχτους. Η παράδοση είναι στοίχειωμα, είναι αποκρυστάλλωση του παρελθόντος. Θα μπορούσες να πεις ότι η παράδοση είναι μια ξεθωριασμένη ρετρό φωτογραφία. Παρόλα αυτά, τέτοια πράγματα δεν πρέπει να σας κρατάνε σπιτια σας. Πάρτε τις παρέες σας και χυθείτε στην πραγματικά πανέμορφη ελληνική ύπαιθρο. Και μόνο που θα αποδράσετε από το βασίλειο του τσιμέντου, αξίζει.


9 comments:

Anonymous said...

1. Θα σε διαβάζω ανελλιπώς γιατί: α) είσαι βλάκας β) όταν μιλάς για ένα θέμα είσαι χαοτικός και δεν καταλαβαίνω γ) είμαστε μακριά και δεν μου δίνεται η ευκαιρία να σε ακούω να ρητορεύεις... Φιλιά boy, stay ροζ με κίτρινα πουά!

Anonymous said...

μμμμ η παράδοση είναι κιτς με την έννοια του Μίλαν Κούντερα (2-1), την οποία αν δοκιμάσω να παραθέσω, θα απογοητευτώ με τη μνήμη μου: αυτό που δε σου θυμίζει τίποτα όσες φορές και να το ξαναδείς, αλλά το νοσταλγείς όταν νιώθεις τη γλυκιά απουσία προσώπων, δηλαδή μοναξιά.
Και όσο για το χωριό εκείνο το ξεχασμένο που λες, μάλλον εκεί είναι που κατοικεί ο θεός, σε ένα παραδοσιακό σπίτι πάντα, και όχι ένα μέρος από το οποίο δεν πέρασε.
φιλιά

Anonymous said...

Πριν απο μερικά χρόνια είχα περάσει το καλοκαίρι μου στην πατρίδα του πατέρα μου την Κρήτη ( άσχετο αλλά μου ήρθε δεν είναι αστείο που στα αγγλικά δεν υπάρχει λέξη που να σημαίνει "πατρίδα" όμως οι Αμερικανοί είναι πάντα πρόθυμοι να ισοπεδώσουν τον οποιοδήποτε απειλεί την πατρίδα τους ; ). Κατά την περιήγηση μας στον επαρχιακό δρόμο απο Χανιά προς Ρέθυμνο περάσαμε μέσα από ένα χωριό - δεν θυμάμαι πως λεγόταν- . Καθώς διασχίζαμε τον κεντρικό δρόμο του μας σταμάτησε ο παπάς και μας έπιασε την κουβέντα . Στο τέλος μας προσκάλεσε στο καφενείο του χωριού για να μας φιλέψει ρακί με γραβιέρα Κρήτης . Όταν ο πατέρας μου αρνήθηκε ευγενικά το μάτι του παπά γυάλισε . Το να αρνηθείς κέρασμα στην Κρήτη είναι ύψιστη προσβολή . Το έχουν παράδοση να κερνάνε τους ξένους και να σου συμπεριφέρονται λες και σε ξέρουν εδώ και 40 χρονια , σαν να είχες φύγει για ταξίδι και να γύρισες ...

Παραδοσιακά είναι και τα σουτζουκάκια της γιαγιάς μου . Είναι ένα απο τα πράγματα που μου λείπουν τώρα που είμαι εκτός Ελλάδας :/ Τα φτιάχνει εδώ και 60 χρόνια με τον ίδιο τρόπο που της έμαθε η μάνα της , όπως και σε αυτή τα έμαθε η δικία της μάνα . Κρίμα που η μάνα μου δεν μπορεί να τα αντιγράψει στο έπακρον .

Παραδοσιακό είναι καθετί που μυρίζει παλιό χωρίς να είναι τετριμμένο . Κάτι που σε γυρνάει πίσω στις ρίζες των προγόνων σου , κάτι που δεν το έχει αγγίξει η τεχνολογία κι οι τεχνοκράτες . Παραδοσιακό είναι να πιστεύεις πως θα παντρευτείς τον έρωτα της ζωής σου και ότι αυτός θα κρατήσει για πάντα , μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου . Παραδοσιακό μπορεί να γίνει κάποτε κι αυτό το blog διότι θα μαζεύονται φίλοι , γνωστοί ή άγνωστοι για να ανταλλάσουν σκέψεις , απόψεις κι όνειρα . Στο εύχομαι :)

Achilles said...

Γραφεις όντως περίεργα χαοτικά αλλά στ' αλήθεια δεν ήθελα να τελειώσει το ποστ.. Με ταξίδεψες μαζί σας, σαν να ήμουν κ εγώ εκεί! Να σαι καλά ρε Γιώργη για την εκδρομούλα!

Κόφτε την πλάκα ρε παιδιά...Το παιδί πονάει... ΠΟΝΑΕΙ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ......

Geroloofas said...

Τον "Άγιο Αθανάσιο" οι AC DC τον βγάλανε μετά το "Stiff Upper Lip"...?

Δεν ξέρεις, ε? Τέσπα, αν ξαναπεράσεις από εκεί πάρε μου ένα σακούλι χοροπηδηχτές μπάμιες για να πουλήσω λίγο μούρη, γιατί αν τις μάθει ο Μπαρμπα-Στάθης θα γίνουνε σούπα.

Τι χαοτικά ρε παίδες? Τι χαοτικά? Το παιδί έχει απόλυτη συνοχή. Απλώς καμιά φορά τα δάχτυλά του προτρέχουν του μυαλού του, γαμ# την πληροφορική μου!

Anonymous said...

To mono paradosiako pou mporei na iparxei se sxesi me to johnnie blue kai ta 200$ opos perigrafei o filotas roz einai mono to "paradosiako" dipla apo to spiti tou kosta sto panorama. Kata ta alla den iparxei tpt to paradosiako se oti diavasame sto post tou roz, oson afora tin perigrafi tou sigxronou ellinikou ski resort. Vevaia apo tin alli, an pas gia ski me to X5 eisai paradosiakos kagouras opote min ta isopedonoume ola. Iparxei mia paradosi krimmeni akoma kai ekei. Opote ti einai paradosi? Isos i omorfia pou eutixos o simerinos anthropos, a.k.a. homo ilithious, exei afisei stin lithi tou parodos( elpizo na exefrasa sosta afto pou ithela,alla kai na min to ekana trava kai gamisou kosta!!!)

Achilles said...

Έλα ρε παίδαρε, μη ρίχνεις το επίπεδο....

Εδώ υπάρχει ΘΕΜΑ!

Anonymous said...

Aφου ρε φιακα εκοψες το καμπνισμα αλλαξε φωτο!

το αλλο σχολιακι το πεταξα στο φορουμ.

<3

Anonymous said...

O tropos pou syntaseis ta keimena sou einai kablwtikos. mhn stamatiseis na grafeis. kathe vrady diabazw ta keimena sou rixnw mia paxia kai paw gia ypno san poulaki. keep up the good work mate!

HAHAHAHHA


Παραδοσιακός Paul
love ya.